Laat de natuur het werk doen op je volkstuin. Een paar tips:
Wisselteelt: voorkomt veel ellende, maakt planten sterker & vermindert bodem moeheid.
Gewassen zijn grofweg te onderscheiden in 4 groepen:
Nachtschade achtigen aardappelen en tomaten
Vlinderbloemigen alle peulvruchten
Kruisbloemigen koolsoorten
Overige gewassen wortel, knol, blad & vruchtgewassen.
Rouleer jaarlijks de verschillende soorten. Plant bijvoorbeeld in jaar één vier vakken, elk met een andere soort. In jaar twee komen soorten in een ander vak te staan:
Wortel & knol & bladgewassen staan waar aardappelen stonden. Koolsoorten ( kruisbloemigen) komen te staan waar de blad, wortel & knolsoorten stonden. Bonen ( kruisbloemigen) staan waar de koolsoorten stonden. Aardappelen staan waar de bonen stonden en profiteren zo van de achtergebleven stikstof, geproduceerd door de vlinderbloemigen.
Combinatie teelt helpt ook. Plant gewassen naast elkaar die elkaar beschermen tegen ziektes of elkaar helpen om beter te groeien. Wortelen gedijen beter naast uien, de geur houdt de wortelvlieg op afstand. Radijs naast bladgroenten houdt aardvlooien op afstand, radijs naast kool houdt de koolwitjes op afstand enz.
Goede combinaties zijn:
Spinazie en bloemkool
Bonen en aardappelen
Worteltjes en erwtjes
Wortel en ui
Tomaat en ui
Bonen en bonenkruid
Aubergine en sperziebonen
Knoflook en aardbei
Knolvenkel en sla
Pompoen en maïs
Prei en wortel
Rode biet en dille
Radijs en spinazie
Tomaat en knoflook
Veldsla en witte ui
Slechte combinaties zijn:
Aardappelen en wortelen, prei, kolen, bonen en courgette
Aardbeien en kolen
Bieten en kolen, sperziebonen en erwten
Kool en aardbeien, ui, tomaat en radijs
Prei en aardappelen, bonen en erwten
Sla en selderij en peterselie
Sperziebonen en knoflook, sjalot, ui en prei
Uien en kolen, tuin- en sperziebonen
Wortelen en munt
Bloemen:
Bloemen verrijken het milieu in je volkstuin Ze helpen ziektes en plagen voorkomen en meest belangrijk, ze trekken insecten aan en vormen zo een voedselbron voor ze. En worden de gewassen bestoven. Bijen worden momenteel erg bedreigd, maar zijn erg belangrijk voor onze voedselproductie. Een bloemenzee staat ook mooi! Sommigen zijn extra behulpzaam:
Goudsbloemen:
Lokken larven die bladluis eten. Ze verjagen mieren. Ze hebben medische eigenschappen en verzorgende crèmes zijn gemakkelijk te maken van de bloembladeren.
Afrikaantjes:
Ze verwijderen aaltjes wanneer ze geplant zijn in de buurt van knolgewassen, bonen en slasoorten .
Brandnetels:
Een gehate plant maar zo nuttig. Trekt veel insecten aan en veel vlinders leggen liever hun eieren op netels in plaats van op je gewassen. Voegt stikstof en mineralen toe aan je composthoop en stimuleert het bodemleven en de plantengroei. Ook lekker als groenten volgens sommigen. Voeg de jonge toppen toe aan een salade of maak soep
Gier:
Maak een uitstekende ( al ruikt het erg vies) gier om planten sterker te maken: Vul een emmer met gekneusd netel groen, vul met water en laat het tenminste 3 weken afgedekt staan. Verdun de gier met water ( 1 op 10) en begiet je planten ermee.
Kruiden:
Koriander, tijm, oregano, bieslook, rozemarijn, lavendel en duizendblad zijn extra nuttig voor hun geur, doordat zij helpen de grond vochtig te houden en ze bevorderen de groei van alle planten in hun omgeving.
Groenbemesting:
Als een gewas is geoogst dan kan je groenbemesting toepassen. Dit zijn snelgroeiend planten die verhogen het percentage organische stof in de bodem, want ze worden de grond in gespit terwijl ze nog groen zijn .Ze kunnen optreden als vanggewassen voor de opvang van meststoffen en ze verbeteren de bodemstructuur en onderdrukken het onkruid. Geelmosterd, blad rammenas, raaigrassen, klaversoorten en phacelia ( prachtig lila bloemen) zijn goed te gebruiken.
Natuurlijke ongedierte bescherming:
Slakken: Verwijder ze met de hand. Leg planken of blad neer waar ze onderkruipen en verwijder ze.
Maak een biertrap (een bakje bier verzonken in de grond) dan verdrinken ze. Bewater planten niet ’s avonds, want de slakken vinden vocht aantrekkelijk. Werp barrières op van zaagsel, hooi en stro rond de gewassen.
Rupsen:
Verwijder met de hand. Dek koolsoorten af met netten. Plaats kartonnen kraagjes rond de voet van de koolplanten om beschadigen door koolvlieg larven tegen te gaan.
Luizen:
Gebruik zeep en spiritus om ze te bestrijden ( 25gm zachte zeep op 25ml spiritus ). Haal de toppen van tuinbonen weg als er een invasie is. Laat lieveheersbeest larven hun gang gaan, het zijn zeer nuttige beesten.
Bladschimmels:
Houd de planten zo droog mogelijk. Bessenstruiken gedijen het beste in wind & zon. Verwijder en vernietig aangetast blad.
Muizen, woelmuizen en mollen:
Gebruik geen vallen. Als er eentje dood is, komen anderen in zijn plaats. Mollen eten geen gewassen maar lusten regenwormen, dus ze geven aan dat je grond vruchtbaar is! Plant meer bonen of peulen dan nodig is, sommige zullen ontsnappen aan muizenvraat. Een oude Engelse wijsheid is: One for the mouse, One for the crow, One to rot, One to grow.’
Kweek vlinderbloemige planten thuis en verspeen ze als ze een paar bladeren hebben. Dompel de zaden in petroleum of carbolwater ( verkrijgbaar drogisterij) voordat ze gezaaid worden. Giet een aftreksel van knoflook of vlierbessen in de zichtbare hollen.,de stank verdrijft de muizen (naar de buren!). Een fles in de grond, hals naar boven produceert geluid als het waait en verjaagt de beesten. Bepaalde geuren weren muizen zoals knoflook, uien en keizerskroon.
Bestrijdingsmiddelen:
Gebruik je gezonde verstand en ga bewust om met bestrijdingsmiddelen. Al zijn er vele soorten verkrijgbaar in de winkel, alle bestrijdingsmiddelen tasten het milieu en de waterkwaliteit aan. Kijk zelf op bijvoorbeeld https://www.biobestrijding.nl. Deze site geeft informatie omtrent natuurlijke bestrijdingsmiddelen.
Compost:
Brengt voedingstoffen in de grond, houd de bodemleven gezond en verbetert de bodemstructuur. Maak een hoop in laagjes met onkruid( geen wortels of zaden), snoeisel, gras en bladeren, tuinafval en, als het beschikbaar is, paarden of kippenmest. Landbouw kalk tussen de laagjes bevordert de vertering. Dek het hoop af, houd het vochtig en keer het een paar keer om. Door verhitten worden veel schadelijke zaden gedood. De compost is te gebruiken als het donker is en ruikt naar bosgrond.